Småkockarna – Sätter grunden för goda vanor

Välkommen till Småkockarna, en matlagningsskola för barn och ungdomar med målet att förmedla goda vanor på ett tidigt stadium och visionen att använda oss av närodlade ekologiska råvaror.

Men hur föddes idén om denna skola?

Jo, allt började för några år sedan när jag och min man fick egna barn. Plötsligt var vi en familj med nya energifulla medlemmar. Jag, som andra föräldrar, tycker det är otroligt roligt och givande att ha barn, varje dag är spännande med deras nya påhitt. Men det är också krävande, tar energi och det kan vara svårt att få ihop allt.

Familjer fungerar lite som små företag där flera olika delar måste passa ihop för att saker och ting ska fungera tillfredsställande. En sak som hjälper till att få ordning på vår vardag är såklart de rutiner som vi anpassar in i våra liv och som blir som dagliga riktlinjer.

För vår del kom det in några mindre nyttiga rutiner, speciellt när det gällde mat, då vi ofta köpte färdig mat eller åt ute. Men jag märkte snabbt att detta inte var en hållbar lösning och ville ändra denna rutin, med en nyttigare och hälsosammare sådan. Därmed bestämde jag mig för att anpassa motsatsen, att laga egen mat hemma istället!

Min strävan var helt enkelt att hålla koll på vilken mat och näring som jag och min familj fick i oss dagligen och började läsa mer om råvaror och näringsämnen. Till slut satte jag igång och lagade mat hemma och då insåg jag snabbt hur enkelt det var att planera min dag och styra min familj mot nyttigare vanor.

En sak som därefter överraskade mig positivt var att mina barn blev nyfikna på vad jag höll på med i köket varje eftermiddag när alla var samlade hemma. Jo, mamma stod och lagade mat, och då ville de också vara med och hjälpa till. Vilket leende de fick på läpparna när de fick röra om i grytan eller mosa potatisen själv. Vilka skratt som hördes när de fick prova att rulla köttbullar själva till sina egna påhittade köttbulle-sånger. Vilken glädje jag kände när de vågade prova nya smaker och fick utlopp för sin kreativitet, hemma i mitt egna kök!

Här någon stans upptäckte jag att detta var en känsla som jag verkligen ville förmedla till andra: Sann matglädje! Därför startades Småkockarna, en matlagningsskola där mat är roligt att laga, där man får vara nyfiken och utveckla sin kreativitet. Vårt budskap är att alla kan lära sig laga mat, och det bästa av allt är att vi strävar efter att använda närodlade och ekologiska råvaror. Då smakar maten som bäst och är också nyttigast.

Kom med du också! Våra kök står öppna för alla barn och ungdomar som vill ha roligt och lära sig goda vanor!

Läs mer och boka våra kurser:

Till kurssidan.

Välkommen!

One thought on “Småkockarna – Sätter grunden för goda vanor

Comments are closed.